Stichting Vliegeniersmonument Giessenlanden WO2

Airmen Monument Foundation Giessenlanden WW2

Pilot Officer A.V Wallace. Krijgsgevangen

Na gevangen te zijn genomen komt hij uiteindelijk in krijgsgevangenkamp STALAG LUFT III terecht, bekend van de grote ontsnapping van gevangenen op 24 en 25 Maart 1944 die ook wel bekend staat als "The Great Escape" en waarvan in 1963 een film werd gemaakt. Op 27 Januari 1945 waren de Russen nog maar 20km van het kamp verwijderd en werden de 11.000 gevangen in de vrieskou afgemarcheerd naar een 80km westelijker gelegen kamp. Na de oorlog bezoekt Wallace de familie van de Broek in Waalwijk die hem geholpen hadden op vlucht voor de Duitsers, hiervan werd in de lokale krant melding van gedaan.

Flight Sergeant Ernest Cassingham,Navigator.Omgekomen op 22 jarige leeftijd.

De familie van Sgt Cassingham kwam uit Hastings en hij was getrouwd met Myra uit Ightam.Ernest was een RAF reserve en toen de oorlog uitbrak werd hij meteen opgeroepen. Myra droeg ook haar steentje bij en ging bij de WRAF. Ze woonden dicht bij Londen en reisden vaak van en naar de stad en op een dag in 1940 kwamen ze terecht in een Duits bombardement waarbij de bus waar ze in zaten geraakt werd. Er waren vele doden en Myra raakte door bomscherven gewond aan haar hoofd maar Ernest kwam er met een paar schrammen vanaf. In 1941 vertrok Ernest naar Florida waar hij met vliegtraining begon en eindigde in Ontario waar zijn opleiding tot Pathfinder in Juni 1942 werd afgerond. Terug in Engeland werd hij meteen op missies gestuurd wat uiteindelijk resulteerde in zijn dood op 12 Juni 1943. Myra was daarna nog in contact met A.V Wallace getuige zijn naam in haar adresboekje en de kampen waar Wallace gevangen had gezeten

Halifax II JB785 - 35 Squadron RAF Bomber Command

Op 11 Juni 1943 om 23:39 stijgt Halifax II JB785 op van vliegbasis RAF Graveley in Cambridgeshire Engeland.Samen met 29 Lancasters, 21 Halifax en 21 Stirling bommenwerpers is het doel het spoorweg emplacement bij Münster in Duitsland. Uigerust met het "GEE" radio navigatie systeem wordt het toestel ingezet als "Pathfinder" en is gespecialiseerd in het lokaliseren en markeren van vijandelijke doelen. Na Essen,Duisberg,Bochum,Dusseldorf, nogmaals Essen en Wuppertal was de missie deze keer het markeren van het spoorwegemplacement van Münster in Duitsland en voor de formatie bommenwerpers arriveerden boven het doel was de JB785 alweer op weg terug naar Graveley na het doel met lichtkogels te hebben gemarkeerd.De basis zou echter nooit worden bereikt.

 

Imperial War Museum

Het silhouet van een lancaster bommenwerper is zichtbaar tegen een achtergrond van markerings lichtkogels en explosies tijdens het bombardement van Hamburg op 30/31 Januari 1943

Op de terugweg wordt de JB785 en andere formaties opgepikt door Duitse radar en worden nachtjagers richting de bommenwerpers gedirigeerd waaronder de Messerschmitt Bf-110 van piloot Hauptmann Werner Baake die opstijgt van Luftwaffe vliegbasis Gilze-Rijen

Bron: www.luchtoorlog.net

Duitse kaart met radar stations en vliegbases in Nederland. In het midden is radar station Gorilla bij Schoonrewoerd te zien niet ver van waar de JB785 neer kwam.

Om 01:10 schiet hij een Wellington bommenwerper neer die vervolgens neerstort bij Neeroeteren in Belgie, vervolgens om 02:40 weet Werner Baake de Halifax II JB785 te onderscheppen en neer te schieten.Het vliegtuig stort bij Giessenburg neer waarbij 5 bemanningsleden omkomen, Pilot Officer G.R Herbert ,Flight Sergeant E. Cassingham ,Flight Sergeant F. Greenwood ,Sergeant RH. Boone en Sergeant F. Stewart.Twee mannen overleven het, Pilot Officer Wallace en Sergeant Makin weten zich met hun parachute te redden.

 

Hauptmann Werner Baake, bron : www.luftwaffe.cz

Hauptmann Werner Baake. Gedurende de oorlog schiet hij 33 vliegtuigen neer. Hij overleeft de oorlog maar verongelukt in Juli 1964 tijdens een vlucht met een toestel van de Lufthansa

Bewoners die wakker worden in de nacht zien hoe de Halifax vanuit het zuidoosten brandend aan komt vliegen. Dan wordt het toestel nog een keer geraakt en stort het neer. Het achterste gedeelte wordt gevonden over de Uitvliet en de cockpit honderden meters verder bij de Voorwetering richting Muisbroekseweg.

Sergeant Makin

Sergeant Makin is gewond als hij met zijn parachute neerkomt.Dit voorval wordt beschreven in het dagboek van Herman Bakker die tijdens de oorlog in Hoogblokland woont. Er staat bij Zaterdag 12 Juni: "Die avond stortte er een Engelse bommenwerper neer achter in de lage Giessen.Een wist zich te redden met zijn parachute maar was gewond. Omdat hij gewond was besloot hij om zich over te geven en klopte hij aan bij het huis van dhr de Krey die aan de Muisbroek woonde. De mensen daar waren bang om hem in huis te nemen en brachten de Engelsman naar dhr C. Beuzekom.Dokter den Duin hielp hem daar waarna hij door de Duitsers werd opgehaald. Via het ziekenhuis in Gorinchem werd Sergeant Makin naar het Luftwaffe ziekenhuis in Amsterdam gebracht waarna hij op transport ging naar een krijgsgevangen kamp in het oosten van Duitsland. Tegen het einde van de oorlog naderen de Russen en worden de gevangenen per voet overgebracht naar kampen in het westen. Makin weet tijdens deze tocht te ontsnappen maar wordt in April 1945 toch weer opgepakt. Hij overleeft de oorlog.

Naoorlogse vragenlijst Sgt Makin

Raf Bijl, met dank aan Anneke Bode

RAF bijl gevonden door een boer in een sloot bij de lokatie waar de Halifax JB785 neerstortte. Deze bijl hoorde bij de standaard uitrusting van Britse vliegtuigen

Het verhaal van A.V Wallace

Pilot Officer A.V Wallace weet zich met zijn parachute in veiligheid te brengen. Hij land bij Hoogblokland niet wetende dat vijf van zijn vrienden zojuist zijn omgekomen, hij verbergt zijn parachute en begint in het donker in een Noord-Westelijke richting te lopen tot het licht wordt. De gehele dag verbergt hij zich in een maïsveld tot het weer donker wordt en hij weer begint te lopen maar nu in een zuidelijke richting. Hij weet de Merwede en Bergse Maas over te steken en om 08:00 uur in de ochtend klopt hij aan bij een boerderij bij Waalwijk. De boer daar geeft hem eten en kleding en wijst hem de weg naar een mogelijk onderduikadres in Tilburg waar hij de dag erop aankomt. Hij verblijft twee dagen in Tilburg en gaat vervolgens lopend naar Turnhout.

Een deel van het verslag van A.V Wallace over de gebeurtenissen na zijn landing.

De bemanning

Door het verzet is hem medegedeeld dat hij zich bij een abdij moet melden waar men hem verder zal helpen. Echter daar aangekomen loopt hij rechtstreeks in de handen van een Duitse patrouille en wordt hij gevangen genomen. Via gevangenissen in Antwerpen en Brussel belandt hij uiteindelijk in krijgsgevangenkamp Stalag IIIa in Luckenwalde ,Duitsland waar hij in Mei 1945 wordt bevrijd door Russische troepen.

 

 

Bron: Drie dorpen in oorlogstijd
Bron: Mark Kallenberg

Artikel over bezoek Wallace

Bron: Mark Kallenberg

Myra in haar WRAF

uniform

Voor de overige vijf bemanningsleden zijn nog geen fotos beschikbaar:

 

Omgekomen:

Pilot Officer George Racine Herbert, Piloot 21 Jaar

Flight Sergeant Ronald Henry Boone, Schutter. 22 Jaar

Flight Sergeant Francis Joseph Greenwood, Radio operator 22 Jaar

Flight Sergeant Frank Stewart, Boordwerktuigkundige 23 Jaar

 

Allen begraven op de Algemene Begraafplaats Rotterdam Crooswijk

 

krijgsgevangen:

Flight Sergeant R.H Makin, Schutter, 21 jaar

Klik hier voor een overzicht van de missies van pilot Herbert en de bemanning

Recente foto's van het gebied waar de cockpit van de JB785 is neergestort