In maart 2013 vond Peter den Tek per toeval in een veld bij Asperen een aantal Amerikaanse hulzen, kaliber "punt 50". Onderzoek wees uit dat op 28 juli 1943 een Amerikaanse B-17 bommenwerper boven Leerdam en Asperen door Duitse jachtvliegtuigen was aangevallen. De B-17 was vervolgens tussen Hoogblokland, Hoornaar en Gorinchem neergestort. Dit leidde tot contact met Anneke Bode van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen.

Het idee ontstond om voor de bemanning van deze B-17 een monument op te richten nabij de lokatie waar de bommenwerper was neergestort. Een gesprek met Burgemeester ten Kate van de Gemeente Giessenlanden volgde waar het idee besproken werd. Burgemeester ten Kate vertelde dat er in de gemeente meer geallieerde vliegtuigen zijn neergestort en stelde voor om dit te onderzoeken en om te kijken of er niet één algemeen monument mogelijk was voor deze vliegtuigen. Immers het zou jammer zijn als slechts 1 bemanning werd herdacht voor hun inzet en niet die van de andere bemanningen.

 

Verder onderzoek wees uit dat naast de B-17 die bij Hoornaar was neergestort er nog één B-17, twee Britse Halifax bommenwerpers, één Amerikaans P-47 jager en één Amerikaanse P-51 Mustang was neergestort op het grondgebied van de gemeente Giessenlanden. In totaal vonden elf Britten, één Canadees en twee Amerikanen hierbij de dood.

 

Met deze informatie werden de drie historische verenigingen van Giessenlanden benaderd met de vraag of men wilde samenwerken aan dit project. De reakties waren bijzonder positief en al snel kwam het tot een eerste vergadering waar het idee werd besproken. Veel informatie over deze zes vliegtuigen kwam naar boven zoals ooggetuigen en onderdelen van de vliegtuigen en zonder de inzet van deze drie verenigingen zou dit idee ,wat inmiddels een project werd, nooit tot stand kunnen komen.

 

 

 

 

Ons team van links naar rechts: Corry Sparnaay, Peter den Tek, Arie de Bruin, Anneke Bode, André van Veen, Bert den Boer en Peter Baan.

De logische vervolgstap was het oprichten van een stichting wat het werven van fondsen en zichtbaarheid van het project zou vergroten en waarborgen. Inmiddels is de stichting een feit en is het doel de onthulling van een monument op Zaterdag 2 mei 2015 in Giessenburg.